luni, 28 ianuarie 2008

Fair

Ce inseamna sa fii fair?

Faptul ca o persoana e fair fata de o alta depinde de mai multe lucruri: de problema in care se manifesta fairness-ul, fata de cine/ce se manifesta fairness-ul, care este norma dupa care se stabileste fairness-ul, ce intelege fiecare persoana printr-o atitudine fair. Poate ultima e chiar cea mai importanta. Eu sunt fair cu tine din punctul meu de vedere, dar daca tu ma vezi unfair?

Si totusi ce inseamna.. Inseamna a fi corect. Cine hotaraste ca esti corect si ce inseamna asta? Si tu si cealalta persoana, fiecare in felul sau. Eu prin a fi fair cu Mok inteleg a il incuraja sa scrie cat mai multe posturi ca si cel care mi-a placut pe blogul lui, el insa ma vede ca fiind fair daca ii respect in totalitate stilul si nu ii dau sfaturi/indicatii. Si atunci cum trebuie sa fiu ca sa fiu fair fata de Mok?

Am ajuns la norma fair-ului astfel. Care e referinta, dupa ce anume apreciem ca atitudinea mea e fair sau nu? Dupa nevoile sau dorintele mele? Dupa nevoile sau dorintele lui Mok? Dupa Bibile? Dupa o scala bine definita a fairness-ului, construita pe o axa standard de la not-fair la super-fair (scala inexistenta si utopica apropo)? Cine spune ce e fair?

Si aici m-am pierdut cu sirul logic.

Pana la urma, ca de obicei atunci cand ma impotmolesc in situatii de gen, probabil voi adopta abordarea pe care am asimilat-o, invatat-o, rumegat-o si practicat-o din plin in facultatea asta. Adevarul trebuie sa fie astfel pe undeva pe la mijloc, intr-un echilibru semi-stabil si relativ intre gramada de pareri pe tema, trebuie doar sa il descopar.



Si aici incepe distractia.


P.S.: N-am vorbit de cazul in care sunt 3+ persoane.

Un comentariu:

Anonim spunea...

ai ascultat cumva de prea multe ori piesa 'is it fair?' de la urma? :D

fair poti sa fii sau nu numai cu cineva care are asteptari de la tine.